Çocuklarla Bilim Sanat Etkinlikleri Diyarbakır

Güzel Sanatlar Fakülteleri İçin Çizim Eğitimleri

Thumbnail image 

Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri İçin Karakalem Kursları


(GSF Özel Yetenek – Çizim Sınavları İçin)


Karakalem Desen, imgesel, Obje, Perspektif, Anatomi, Portre Çizimi, Tablo Hayvan Çizimi

 Thumbnail imageThumbnail image

Anadolu Güzel Sanatlar Merkezimizde, üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri için karakalem dersleri verilmektedir. Kursiyerlerimiz özel yetenek sınavlarına hazırlanarak iç mimarlık, animasyon, endüstri ürünleri tasarımı, resim-iş öğretmenliği vb. yaklaşık 25 seçenekten, istedikleri bölümlerin çizim sınavlarına girerek bu fakültelere yerleşmektedir. .

Karakalem derslerinde desen ve imgesel çizimlerini geliştirmeye yönelik perspektif, anatomi, portre, obje, natürmort, dokular, boya teknikleri, ışık-gölge vb. konularda teknik çizim dersleri verilmektedir. Amaç sınavlarda kursiyerlerin karşısına soyut somut kavramları içeren her hangi bir soru çıktığında gördüklerini ve düşündüklerini çizebilmelerine yöneliktir.

Yeni kayıt olan her kursiyerin çizimde sıfır altyapı sahip olduğu varsayılır. Kursiyer zaten çizmeye başlayınca seviyesi de yavaş yavaş ortaya çıkar. Öğretmenler derste her kursiyeri kendi seviyesine göre yönlendirir. Öğretmenlerimizin ortak fikri şudur; resim yapabilmek için yetenek %1, istek ve istikrar ise %99 önemlidir. Resim yapmayı seven kişi zaten bunun için çaba harcadıkça kendisini geliştirip başarılı olmaktadır.

Özel yetenek sınavlarına girebilmek için herhangi bir liseden mezun olmak veya 12 sınıf öğrencisi olmak gerekmektedir. Alan bölüm önemli değildir. Okulun örgün veya açık öğretim olması da önemli değildir. Yaş sınırı yoktur. YGS Sınavında girmek istediği fakültenin baraj puanını aşmışsa herkesin özel yetenek sınavlarına girmeye hakkı vardır.

Özel yetenek sınavlarına girmek, puan türleri ile tercih yapmaya engel değildir. Hatta her iki olasılığı da değerlendirmek, bireyin üniversiteye girme şansını arttıracaktır. Hem yetenek sınavlarında hem de puanlarla başarılı olup bir fakülteye girmeye hak kazanılırsa birey içlerinden birini seçerek kaydınızı o bölüme yaptırabilir.

Bazı kursiyerler henüz 9-10-11. sınıflarda da ders almaya başlarlar. Böylece en iyi üniversitelerde okuma şanslarını arttırmaya yönelik altyapı oluştururlar. Pek çok üniversite mezunu kursiyerimiz özel yetenek sınavlarına hazırlanıp 2. Üniversitelerini okuyarak mutlu olacakları bir meslekleri olsun istiyorlar. Bazı kursiyerlerin ise hedefinde özel yetenek sınavı yoktur fakat hobi olarak ilgilense de resim sanatını en doğru şekilde icra etmek için bu gruplarla karakalem derslerine girerler.

KARAKALEM DERSLERİ İÇİN GEREKLİ ARAÇ-GEREÇLER;

  1. 50X70 cm Resim Kâğıdı
  2. 50 cm.’lik Plastik Cetvel
  3. 50X70 cm Ebadında Duralet
  4. Maket Bıçağı- – Kıskaç
  5. Silgi-Kalem Silgi-Hamur Silgi
  6. HB-B-2B-4B-H-2H-4H- Kalemler
  7. 50×70 cm Resim Dosyası -(siyah fermuarlı resim dosyası veya bazuka proje çantası)
  8. A4 Ebadında Çizgisiz Eskiz Defteri
  9. Füzen Kalem (8B veya 6B olabilir)


 Üniversiteye Hazırlık Gruplarında Kuru Boya Çalışmaları

Thumbnail imageThumbnail imageThumbnail imageThumbnail image

Kuru Boya Nedir? Kuru boyanın yapısı, kurşun kalem gibidir. Çizildiği zaman renkli izler bırakan kalemlere kuru boya veya renkli kuru boya kalem denir. Kuru boya kalemle  yapılan resimlere de kuru boya resim adı verilir. Kuru boya görünümünde olup içerisinde sulu boya olan kuru-sulu boyalarda kuru boya olarak kullanılabilmektedir.


Kuru boya kalemleri çeşitli renkleri bir arada olarak kutular içerisinde satılır. Piyasada 6-8-12 ve daha fazla renkte kutular içinde kuru boya kalemler pazarlanmaktadır. Çalışma tekniği kurşun kalemde olduğu gibidir. Yumuşak özellikli kuru boya kalemler tercih edilmelidir. Kuru boya ile geniş yüzeyleri boyamak zordur. Onun için büyük çalışmalar yapılmaz. Tükenmez ve flomaster kalemler ile yapılan resimler de kuru boya ile resim grubuna girer.


Bünyesinde Güzel Sanatlar Fakültesi bulunan üniversiteler, özel yetenek çizim sınavları ile öğrencilerini kabul ederler. Özel yetenek çizim sınavları daha çok karakalemle desen ve imgesel çizimler yaptırmakla beraber ara ara kuru boya çalışması veya serbest boya seçimi ile de sınav yaparlar. Bu tür sınavlarda amaç, bireylerin ana renk, ara renk, renkler arası geçiş, ışık-gölge, doku gibi alanlarda yeterliliklerini ölçmektir. Özel yetenek sınavlarına hazırlanan kursiyerlerimizin başarılarını arttırmak için dersleri %90 karakalem, %10 kuru boya, sulu boya ve pastel boya derslerinden oluşmaktadır.


Anadolu Güzel Sanatlar Merkezimizde 14 ve üzeri üniversite hazırlık gruplarımızda diğer teknikler yanında kuru boya dersleri de verilmektedir. Amacımız kursiyerlerin hem malzemeyi tanımaları hem de bu malzemelerle güzel çalışmalar ortaya koyarak motivasyonlarını arttırarak resmin bu alanında da kendilerini geliştirerek sınavlarda maksimum başarıyı göstermeleridir.


Çeşitli ebatlarda beyaz veya renkli kâğıtlar üzerine kuru boya, kuru-sulu boya ve kuru-pastel boya karma tekniklerle çalışmalar yapılmaktadır. Kuru boya çalışmaları üniversite hazırlık gruplarımızda hafta içi ve hafta sonu gruplarda çalışılabilmektedir. Sezon içerisinde çeşitli karma sergilerde ürünler sanatseverlerin beğenisine sunulmakta, dileyen kursiyerlerimiz bu sergilerde tablo satışını da yapabilmektedir. Yapılan tüm çalışmalar kursiyerlere aittir.


KURU BOYA RESİM MALZEMELERİ;

  1. A4, A3, 35X50, 50X70 cm vb. ölçülerde beyaz veya renkli fon kâğıtları,
  2. Kuru boya veya kuru-sulu boya takımları,
  3. Kurşun kalem, silgi, açacak,
  4. Karma resimler yapılacaksa ek olarak pastel veya sulu boya takımı

 


Karakalem Desen, imgesel, Obje, Perspektif, Anatomi, Portre Çizimi, Tablo Hayvan Çizimi

Thumbnail imageThumbnail imageThumbnail image


Anadolu Güzel Sanatlar Merkezimizde, üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri için karakalem dersleri verilmektedir. Kursiyerlerimiz özel yetenek sınavlarına hazırlanarak iç mimarlık, animasyon, endüstri ürünleri tasarımı, resim-iş öğretmenliği vb. yaklaşık 25 seçenekten, istedikleri bölümlerin çizim sınavlarına girerek bu fakültelere yerleşmektedir. 


Teknik derslerde desen ve imgesel çizimlerini geliştirmeye yönelik perspektif, anatomi, portre, obje, natürmort, dokular, boya teknikleri, ışık-gölge vb. konularda teknik çizim dersleri verilmektedir. Amaç sınavlarda kursiyerlerin karşısına soyut somut kavramları içeren her hangi bir soru çıktığında gördüklerini ve düşündüklerini çizebilmelerine yöneliktir.


Yeni kayıt olan her kursiyerin çizimde sıfır altyapı sahip olduğu varsayılır. Öğretmenler derste her kursiyeri kendi seviyesine göre yönlendirir. Öğretmenlerimizin ortak fikri şudur; resim yapabilmek için yetenek %1, istek ve istikrar ise %99 önemlidir. Resim yapmayı seven kişi zaten bunun için çaba harcadıkça kendisini geliştirip başarılı olmaktadır.


Özel yetenek sınavlarına girebilmek için herhangi bir liseden mezun olmak veya 12. sınıf öğrencisi olmak gerekmektedir. Alan bölüm veya okulun örgün veya açık öğretim olması önemli değildir. Yaş sınırı yoktur. YGS Sınavında 150 puan barajını aşmak yeterlidir.


Özel yetenek sınavlarına girmek, puan türleri ile tercih yapmaya engel değildir. Hatta her iki olasılığı da değerlendirmek, bireyin üniversiteye girme şansını arttıracaktır. Hem yetenek sınavlarında hem de puanlarla başarılı olup bir fakülteye girmeye hak kazanılırsa birey içlerinden birini seçerek kaydınızı o bölüme yaptırabilir.


Bazı kursiyerler henüz 9-10-11. sınıflarda da ders almaya başlarlar. Böylece en iyi üniversitelerde okuma şanslarını arttırmaya yönelik altyapı oluştururlar. Bazı kursiyerlerin ise hedefinde özel yetenek sınavı yoktur fakat hobi olarak ilgilense de resim sanatını en doğru şekilde icra etmek için bu gruplarla karakalem derslerine girerler.


TEKNİK ÇİZİM DERSLERİ İÇİN GEREKLİ ARAÇ-GEREÇLER;

  1. 50X70 cm Resim Kâğıdı
  2. 50 cm.’lik Plastik Cetvel
  3. 50X70 cm Ebadında Duralet
  4. Maket Bıçağı- – Kıskaç
  5. Silgi-Kalem Silgi-Hamur Silgi
  6. HB-B-2B-4B-H-2H-4H- Kalemler
  7. 50×70 cm Resim Dosyası -siyah fermuarlı resim dosyası veya bazuka proje çantası
  8. A4 Ebadında Çizgisiz Eskiz Defteri
  9. Füzen Kalem (8B veya 6B olabilir)
  10. Kuru-Sulu Boya Takımı


Üniversiteye Hazırlık Gruplarında Pastel Boya Çalışmaları

Thumbnail imageThumbnail imageThumbnail image


Pastel Boya Nedir? Pastel, pastel boya ya da pastel kalem; toz boyar maddelerin katı bir hamur olana kadar tebeşir ve suyla karıştırılmasıyla oluşturulan çizim aracıdır. Neredeyse her rengi bulunan bir boyadır.


Pastel Boya İle Resim Yapma Tekniği ve Özellikleri; Pastel boya ile resim çalışmalarında sert ve pürüzlü kâğıtlar kullanmalıdır. Pastel yapımında bağlayıcı madde olarak arapzamkı, kitre ya da metil selüloz kullanılır. Karışıma beyaz katkı maddeleri eklenerek istenen renk tonları elde edilir. Pastel renkler ve pastel boyalar farklı kavramlardır. Pastel renk genellikle sulandırılmış renkler için kullanılır. Pastel boyalar ise katı boya bloklarıdır. Pastel boyadaki rengin gücünü, boya maddeleri ile karıştırılan tebeşir oranı belirler. Yüksek oranda tebeşir karıştırılması açık ton, düşük oranda tebeşir ise koyu ton elde etmeye yarar ve böylece her rengin çok sayıda tonu elde edilebilir.


Bünyesinde Güzel Sanatlar Fakültesi bulunan üniversiteler, özel yetenek çizim sınavları ile öğrencilerini kabul ederler. Özel yetenek çizim sınavları daha çok karakalemle desen ve imgesel çizimler yaptırmakla beraber ara ara pastel boya çalışması veya serbest boya seçimi ile de sınav yaparlar. Bu tür sınavlarda amaç, bireylerin ana renk, ara renk, renkler arası geçiş, ışık-gölge, doku gibi alanlarda yeterliliklerini ölçmektir.


Özel yetenek sınavlarına hazırlanan kursiyerlerimizin başarılarını arttırmak için dersleri %90 karakalem, %10 pastel boya, kuru boya, sulu boya ve karma teknik boyama derslerinden oluşmaktadır.


Anadolu Güzel Sanatlar Merkezimizde 14 ve üzeri üniversite hazırlık gruplarımızda diğer teknikler yanında pastel boya ile resim dersleri de verilmektedir. Amacımız kursiyerlerin hem malzemeyi tanımaları hem de bu malzemelerle güzel çalışmalar ortaya koyarak motivasyonlarını arttırarak resmin bu alanında da kendilerini geliştirerek sınavlarda maksimum başarıyı göstermeleridir. Pastel boya çalışmaları üniversite hazırlık gruplarımızda hafta içi ve hafta sonu gruplarda çalışılabilmektedir. Sezon içerisinde çeşitli karma sergilerde ürünler sanatseverlerin beğenisine sunulmakta, dileyen kursiyerlerimiz bu sergilerde tablo satışını da yapabilmektedir. Yapılan tüm çalışmalar kursiyerlere aittir.


PASTEL BOYA RESİM YAPMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER;

 

  1. Pastel boya takımı,
  2. Şövale ve altlık,
  3. Fiksatif sprey – Yapılan resimlerin bozulmaması için gerekli.
  4. Pastel boya için özel geliştirilmiş fon kâğıtları (mukavva, Bristol, şöhler, karton vb.)
  5. Samur ve kıl fırçalar, pastel silgisi, kalemler vb.

 

 


Üniversite Hazırlık Gruplarımızda Sulu boya Kursları

Thumbnail imageThumbnail imageThumbnail image


Sulu Boya Nedir? Suluboya ya da suluboya resim, bir boya ve resim tekniği. Islatılmış fırça bir palette boya ile karıştırılır ve kâğıt ya da başka bir yüzey üzerinde uygulanır. Açık ve koyu tonlar, fırça az ya da çok ıslatılarak elde edilir Boya, kutu içerisinde kuru ve yaş olarak iki şekilde bulunur.


Suluboya tekniğinin en büyük özelliklerinden birisi; şeffaf olmasıdır, bu yüzden konu çizilirken çok hafif çizgilerle çizilir veya sert kalemler kullanılır ya da çok az çizilir çoğu kısım doğrudan fırçayla çizilir. Suluboyada kapatıcı olduğu için beyaz kullanılmaz, en açık tonda kâğıdın beyazlığından yararlanılır diğer tonlar boyayı sulandırarak bulunur. Bir sürdüğünüz boyanın üzerinden tekrar geçmek gerekirse kurumasını beklenir.


Günümüzde piyasada çok çeşitli suluboya ve kâğıtları satılmakta, bunların kaliteli olanlarını almakta fayda vardır. Fırça olarak değişik kalınlıklarda samur fırçalar en uygun olanlardır.


            Güzel Sanatlar Fakültelerinin özel yetenek sınavlarında çoğu zaman karakalemle desen-imgesel sınavları yapılmaktadır. Fakat özellikle grafik tasarımı, iç mimarlık, Resim-İş Öğretmenliği gibi bölümlerin sınavlarında bir aşamada boya tekniklerinden biride istenebilmektedir. Ör- Çukurova GSF Grafik Tasarım bölümünün özel yetenek sınavında 2015-2016 sezonu imgesel sorusu; Plajda selfi çeken bir aile. Bir insan figüründe veya bir objede boya tekniği kullanılacak.


Özel yetenek sınavlarında sulu boya, kuru boya veya pastel boya teknikleri ile de çizim istenebileceği için kursiyerler karakalem yanında boya teknikleri de öğrenirler. Yaklaşık olarak %90 karakalem, %10 renkli çalışmalar yapılır. Böylece kursiyer karşısına çıkan çizim sorularını yanıtlamada daha başarılı olur. Ayrıca sezon sonlarında yaptığımız karma sergilere de bu çalışmalarında konur. Sergilerimizdeki hedefimiz hem kursiyerlerin güzel çalışmalarını sanatseverlerle buluşturmak hem de kursiyerin motivasyonunu arttırmaktır.


SULU BOYA MALZEMELERİ

 

  1. Orta kalite suluboya takımı,(Profesyonel malzemeler siparişte verilebilir.)
  2. Sulu boya kâğıdı, (İlk çalışmalar için 35×50’ye yakın ölçüler tercih edilir.)
  3. 2B kalem, silgi, açacak,
  4. Sulu boya fırçaları; 3, 7 ve 10 numara yuvarlak ince uçlu,
  5. Suluboya paleti
  6. Su dolu bir kavanoz ya da bardak
  7. Kâğıt mendil ya da kâğıt havlu.

 


Marker Kalemlerle Renklendirme Teknikleri

(Mimarlık, İç Mimarlık ve Peyzaj Bölümlerinde Okuyanlara ve İlgi Duyan Herkese Yönelik)


Marker Kalem Nedir? Markerler, resim malzemeleri ve tekniklerinin en yenilerinden biridir. Marker 1960’larda bir Japon buluşu olarak ortaya çıkan ve içinde mürekkep haznesi görevi yapan bir tampon bulunan bir tür keçe uçlu kalemdir. Delikli polyesterden yapılmış olan keçe uçtaki sayısız delikten akan mürekkep ise boya maddesi (pigment) ile alkol benzeri bir solüsyon olan ksilen karışı­mından elde edilmektedir. (Çocuklara zarar vermeyecek, içinde ksilen yerine su bulunan mürekkeple yapılan marker­ler de vardır.)


Markerler geniş alanları çabuk ve kolayca boyamaya yarayan geniş uçlu markerler; detayları çizmeye yarayan orta uçlu markerler; desenlerin dış hatlarını çizmeye ve mürekkepli ka­lemle çizilmiş desenleri boyamaya yarayan ince uçlu markerler olmak üzere üç değişik boyda üretilmektedir.


Markerin Kalemlerin Kullanım Alanları; başta endüstriyel tasarım, içmimarı ve illüstrasyon olmak üzere sanat ve tasarım alanında kullanılmaktadır. Çeşitli resimlerde de kullanılabilir.


Markerlerle çizim yapmaya uygun “marker kâğıdı” ya da “fütre” kâğıdı adı verilen resim kâğıtları üretilmiştir. Bu tür kâğıtları bulmakta zorluk çekerseniz Bristol kartonlar gibi yumuşak ve emici türden ince kartonlar da işinizi görür. Kuşe kâğıdı ise bu amaçla kullanılmaz.


Marker kalem ile plan renklendirme, daha doğrusu proje plan ve kesit renklendirmeleri içmimarlık eğitimi verilen tüm okullarda belirli düzeylerde istenilmektedir. Bu istekler çoğunlukla alt proje gruplarında proje sunumlarında olmaktadır. Marker kalemler ile eskiz yapmak, genel olarak tasarım ile ilgili kişilerin vazgeçemeyeceği bir etkinliktir.


MARKER İÇİN GEREKLİ MALZEMELER;

  1. Piyasa da bulabileceğiniz pek çok çeşit marka ve kalitede marker kalemler,
  2. Marker kâğıdı, fütre kâğıdı, Bristol karton veya yumuşak emici çeşitli kartonlar,
  3. Eskiz için kalem, silgi.

 

Thumbnail image 

Diyarbakırdaki Çizim Eğitimleri, Diyarbakırdaki Güzel Sanatlar Fakülteleri, Diyarbakırdaki Kara Kalem Kursları, Diyarbakırdaki Kara Kalem Örnekleri, Diyarbakırdaki Resim Dersleri, Diyarbakırdaki Sanat Eğitimleri